ОУ "Христо Ботев" - гр. Варна
Иновативно училище
Основно меню

История

ОУ „Христо Ботев”  гр.Варна се създава в началото на ХХ век. Намира се в две частни къщи, а за прогимназиалните класове учениците са пътували пеш до града през понтонен мост. През 1927г. се построява училище „Христо Ботев”. Сградата е едноетажна, във формата на буквата „Г”. с шест класни стаи. Главен учител е Иван Калайджиев, който именува и отстоява ботевското име на училището. Започва борба с неграмотността-курсове за ограмотяване на работници и войници. Първи директор е Христо Петров. По време на втората световна война училището е освободено за квартируване на немски войници. През 1955 – 56г. е изграден втори етаж и дясно крило. През 1957 – 58г. прераства в  средно училище с 1200 ученика от 1 до 12 клас. Това е първото средно училище в района.
В историческото си развитие то освен, че е образовало, но е и изграждало достойни личности.
От 1927 до 1996 година в училище „Христо Ботев” са връчени дипломи за:

–         средно образование – 196 до 1996г;

–         основно образование – 5679 /до 2002 г./

Протокол от 28.04.1928 г. Свидетелства за закупуването на музикални инструменти за духов оркесътр на училището и за отпуснат заем от 4110 лв за тъпан.

Училище „Христо Ботве” е първото в гр.Варна с духова музика и дълго време единственото;

От 01.06.1959г. Започва традиционното провеждане на тържествена проверка-заря, посветена на патронния празник на училището;

1962,1964,1965 г. – незабравими срещи с Николай Зидаров, Райна Вапцарова, Цена Чонос;

1963 година – лятото осъществен е поход от Варна до София с 14 ученици от ОУ „Христо Ботев” под ръководството на Ал. Димитров – родител;

1973 година – в училището е уредена фотолаборатория, в която се изработват снимки и диапозитии;

ОУ „Христо Ботев” е първото училище в страната, провело училище сред природата през 1973/74 година по идея на народната учителка Йорданка Бончева;

ОУ „Христо Ботев” е единственото училище в гр. Варна, което работи по системата на ПГО и начален курс – през периода 1991 – 1995 година.

15.09.1999 г. – в ОУ „Христо Ботве” е разkрита първата паралелка с РЧО – руски език.

През 2001/2002 година чуждите езици на първокласниците са руски и английски.

 05.06.2000 г. В ОУ „Христо Ботев” се учреди екокомитет за активна дейност в областта на екологията. Училището е удостоено със зелен флаг на 09.11.2001 година;

2001 г. – ОУ „Христо Ботев” е включено в проекта „Красива Варна” и 2002 година посрещна с нов външен вид.

2003/2004

Юни – пoслучай патронния празник на училището се издава вестник „ Ботевец”

5- 7 ноември 2004г –Участие Трето национално състезание по природни науки и екология в гр.Силистра с проект „Прелетните птици в парка на моя град”. Диляна Тасаджикова и Виляна Димова се класират на 3 място.

Участие в Регионален конкурс посветен на 560 години от драматичната битка край Варна между кръстоносната армия на Владислав Ягело и Януш Хуняди с исторически костюми изработени от учениците.

М. Октомври 2004  – 1 място на Регионално състезание за екологични проекти ”Опазване на околната среда през 21 век”.

По случай 2 юни – Патронния празник на училището бе поставен спектакъла „Отблясъци от миналото” – режисьор, сценарист и постановчик  – г-жа Сталинета Маринова.

М.април – 1 място  в Общински конкурс „Има ли живот на Марс – да измислим извънземно“ и участие в Националната Конференция по физика, ученици от 7 и 8 клас с ръководител Д.Петрова

2005/2006 г.

Съвместно с Община Варна – Отдел „Младежки дейности и спорт”се работи по проект за цялостно оформяне на училищния двор. Изграден е алпинеум.

Създаден е клуб „Екология” в начален етап.

Д.Петрова участва в заключителния етап на Световната година на физиката в Женева по програма „ Физика на сцената’’.

III  място в Общински конкурс „Моята  България”.

2006/2007

III  място по футбол в Общинско първенство под ръководството на Лазар Андонов.

III награда в конкурса „Парад на детската песен” на радио София  – програма  „Хоризонт”.

Участие в Националния конкурс „Физиката в моите очи“ – специална награда за най –атрактивно изработен сайт и най – малки участници на ученици от 7 клас с ръководител Д.Петрова

II  място в Общински конкурс „Моята  България” с ученици от III клас под ръководството на Пискова  и Любчева.

Училището празнува своя 80 годишен юбилей със спектакъла „ Аз Калоян”.

2007/2008г.

I  място в Общински конкурс „Моята  България” – групова композиция „Моя страна, моя България” с ученици от V клас.

М. Януари е осветено новото знаме на ОУ ”Христо Ботев” дарено от г-н Стоян Стоянов.

Финализиране напроект „Лятна работилница: Да уловим сянката на времето”. Откриване на слънчев часовник.

2008/2009

М.май стартира проект „Лятна академия: Пътешествие в Слънчевата система” финансиран от Община Варна Дирекция „Младежки дейности и спорт”. Изработи се макет на Слънчевата система в двора на училище.

I място в Общински конкурс „Младежка борса за идеи” – изработен бе макет на слънчев часовник от ученици от 7 клас под ръководството на Т.Боянова.

2009/2010 г.

М.януари  в Научно техническа конференция на тема „ Училището – желана територия на ученика участваха 3 екипа от учители с 3 доклада. Т.Боянова с доклад „ Моделирането като мотивационен педагогически метод за активно участие на учениците” участва в Областния кръг на конференцията.

Р.Недева за 4 път защити званието „ Зелен флаг – Екоучилище”.

III  място в Общински конкурс „Моята  България” с композицията „Земята на Българите” и  II  място индивидуално за Дарина Иванова.

Благотворителен концерт под ръководството на Мария Кулева.

Спектакъл „ Разпятие и слава’’ – художествен ръководител Сталинета Маринова.

II  място в първенство за „Купа България” по футбол.

II  място отборно по лека атлетика – момчета и момичета V-VIII клас.

III  място лекоатлетическа щафета по случай 3 март.

През 2010/2011 година хор „Раковина” записа и издаде своя първи компакт  диск. В него са включени 14 песни – авторски, детски написани специално за „Раковина” и обработки на българси фолклор. Записите са направени в кабинета по музика с много любов и желание.

„Моята България 2011″

Конкурсът „Моята България 2011″ e запазена марка на варненското образование. И тази година ОУ “Христо Ботев” намери достойно място сред лауреатите. Можем да се похвалим с две първи места на Симона Стоянова Иванова от ІV”А” клас с рецитация на стихове за България и Жулиен Емилов Георгиев от V”Б” със съчинение “Копче герой” . Висока оценка получи и композицията “Разпяла се свободата” на нашите четвъртокласници с художествен ръководител Върбинка Любчева, заели второ място в раздел художествено изпълнение. Трети мяста за София Чавдарова Дарелова от ІІІ”А”клас с “Благовещение” и Тодор Бориславов Кулев с презентация. Поощрителна награда за съчинение “Моето море” получи Айсун Джеватов Адемов от ІV”А” клас. Първенците  се разходиха до Ивановските скални манастири и Русе, до Добрич, до село Дъбовик, до Мемориалната експозиция „Дора Габе“. Те  участваха и в демонстрация и програма „Автентичен фолклор“. Организирана бе екскурзия до Дуранкулак, Дуранкулашкото езеро, Мангалия и тамошния археологически музей за ІІ място.

Учениците Берин Тунай Тефик от Va клас и Рейхан Бейханов Мехмедов от VIII а клас спечелиха награда – 7 месечен курс по фотография


2011/2012г

На 8-9.06.2012г. два отбора от ПЕТИ и ШЕСТИ класове от ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ “ХРИСТО БОТЕВ” град Варна, участваха в ПЪРВОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ “МАЛЪК ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ” в град София. Отборът от V клас се състоя от  Мартина Абаджиева, Магдалена Енчева, Кристиян Цанков и Ахмед Ахмедов. Отборът от VІ клас бе от Димитър Йорданов, Жулиен Георгиев, Йордан Георгиев и Пламен Илиев.Ръководител и на двата отбора – Росица Недева. Отличното представяне на двата отбора (класиране в топ 10), направи силно впечатление както на журито, така и на всички участници и гости в залата. Тази изява беше посветена от малките природолюбители на 85 годишнината на Основно училище “Христо Ботев”.


Поредната изява в инициативите  на НАОП ”Николай Коперник” гр.Варна е участие на ученици от 5 и 6 класове в областен  фото-конкурс “ Полети”, посветен на звездния полет на Юриий Гагарин през м.април 2012. Берин Тунай Тефик – VІ „а“ клас бе класирана на ТРЕТО място в тема „Височина“ със своите снимки – „Над пухената пелена на Земята” и „Могъществото на човека”. Останалите участници Лора Ганчева Ганчева – VІ „а“ клас, Ина Станиславова Икономова – V „г“ клас и Виктория Маринова Колева – V „а“ клас получиха сертификати за участие и отлично представяне.


Фестивалът на знанието „Вселена за всички“  се състоя на 1 юни 2012 г., в НАОП Варна. Нашите ученици Велин, Радослав, Михаил, Йордан и Теодора от 6 клас с ръководител Таня Боянова се класираха на І МЯСТО за изработване на  Макет на телескопа Е – ELT .


На 22.03.2012г. отбор от ученици от 5 и 6 клас при ОУ”Христо Ботев” участваха в „Работилница за планети”, организирано от НАОП ”Николай Коперник”. Проявата е част от инициативите посветени на 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин, а организатори са ОБЩИНА ВАРНА, РИО, НАОП “Н. Коперник”, НТС гр.Варна. Отборът се състоя от Ахмед  Мустафов   Ахмедов – Vа клас, Мартина   Тодорова   Абаджиева – Vг клас и Николай Петков Русанов  – VI б клас с ръководител Росица Недева преподавател по Човекът и природата. На нашият отбор по жребий се падна да изработят макет на планетата Нептун. Показвайки своите познания по Астрономия и чрез художествените си умения отборът се представи блестящо, за което получи сертификати.


Конкурс „Моята България`2012“

 И тази година по традиция учениците от ОУ “Христо Ботев”  се включиха в общинския конкурс „Моята България`2012“. Учениците от ОУ “Христо Ботев” взеха участие в направление: художествено изпълнение на поезия или проза. Участваха в конкурса с 2 колективни изпълнения и 3 индивидуални.

І клас с композиция “Криле и корени” с художествен ръководител Върбинка Любчева, завоюваха призовото І място.Участници бяха: Йоана Русева, Златин Хинтоларски, Александра Андонова, Владимир Годов, Петър Стоев, Стела Стоименова, Габриел Шаноян

Учениците от V клас с композиция “За истински големите времето има друго измерение” с художествен ръководител Върбинка Любчева спечелиха също първа награда. Участници бяха: Кирил Тасаджиков, Преслава Колева, Ина Икономова, Симона Стоянова, Камен Андонов

Мартина Тодорова Абаджиева от V клас разплака публиката с рецитацията на народната песен “Робинка”. Присъдена и бе ІІ награда в раздел индивидуални изяви. Първа награда в тази възрастова група не бе присъдена.


2012/2013 учебна година

На 1 юни 2013 година в басейн Приморски се състоя Общински турнир по плуване. Училището бе представено от Николай Пасков Андонов – ученик от 7 в клас. В индивидуална надпревара Николай спечели златен медал на 50м бруст и сребърен медал на 50м кроул.


Ясен Миленов Александров, ученик от VIIг клас, е новата надежда на „Колоездачен клуб Варна”. През периода на състезателния сезон, месец април – юни 2013, той достойно представя отбора като заема призови места: „Купа Павел Баня” – I во място-момчета; „Купа Георги Коев”-гр. Казанлък, Iво място-момчета и Купа „Милко Димов и Илия Кръстев” – гр.Сливен, Iво място-момчета; Купа „Свети Влас” – IIро място-момчета; Купа „Сливен” – IIIто място– момчета; Изкачване на връж Бузлуджа – шесто място; Критериум в гр. Свиленград – четвърто мястоЧасовник – индивидуално гр. Свиленград – пето място; Купа „България ХСО” – гр.Карлово – IIро място, юноши младша възраст


Отбор от ученици от шестите класове при ОУ „Христо Ботев” във Варна се завърна с поредния си голям успех от участие в международен екологичен форум „Сребърна 2013”. Той се проведе от 31 май до 2 юни в Силистра. Децата участваха с проект на тема „Живей модерно – събирай разделно”. Състезанието се проведе в два етапа – постерна сесия и защита на презентация по избрания проблем. След много успорвана надпревара Ахмед Ахмедов, Мартина Абаджиева и Кристиян Цанков, ръководени от Росица Недева, завоюваха второ място в първа възрастова група и бяха отличени със сребърни медали.


 Международен конкурс за детска рисунка – гр. Поморие „Рисувам морето и цветятя“ – 1.06. – 1.10.12 г.

Мариела Младенова Димитрова IV б клас с класен ръководител Мария Консулова спечели отличие и грамота в конкурса с картина на тема: „Моята вълшебна градина“ техника – платно, акрилни бои.


На 12-14.10.2012 г. в гр. Варна се проведе ХІ-то Национално състезание по Природни науки и екология. Основно училище „Христо Ботев” гр.Варна участва в ПЪРВА възрастова група с проект на тема  „Да дадем втори шанс на отпадъците”. Върху проекта работиха Мартина Абаджиева VІГ, Кристиян Цанков VІБ и Ахмед Ахмедов VІА класове.

Проекта  представиха  Ахмед Ахмедов и Кристиян Цанков, под ръководството на своя преподавател Росица Недева. В два поредни дни децата ни участваха в постерна сесия и представяне на презентация по актуален проблем за региона.


За втори път основно  училище ”Христо Ботев” гр. Варна  е одобрено за участие в международен проект по секторна програма „Коменски”  към Центъра за развитие на човешките ресурси. Темата му е „Игрите  – знание, забавление, приятелство”. Идеята на проекта е децата да научат повече за игрите на своите родители, да обогатят знанията си за видовете  игри чрез участието си в различни турнири и състезания, да открият науката в игрите и играчките,  и не на последно място,  да се опитат да създадат собствени такива. Новото в случая е, че училището  е координатор, а партньорите са от Турция, Полша, Чехия и Испания. На проекта е дадена висока оценка за качество от европейските оценители, което е признание за труда на учителите от училището,  участвали в изготвянето му. Първата работна среща на страните – участнички в междуучилищното партньорство се проведе през месец ноември във Варна. През периода 22.04.2013 – 27.04.2013г. в град Лимонлу, Турция се проведе на работна среща по проект „ИГРИТЕ – ЗАБАВЛЕНИЕ, ЗНАНИЕ И ПРИЯТЕЛСТВО”, секторна програма „Коменски”. Участваха Елвира Нанева, Юлия Александрова, Добринка Петрова, Таня Боянова и Върбинка Любчева заедно с ученици от VІ, VІІ клас при ОУ ”Христо Ботев”.  По време на срещата партньорите в проекта от Чехия, Полша, Испания, България и групата ученици бяхме тържествено посрещнати от страната домакин Турция в училището в Лимонлу. Присъствахме на училищния концерт по случай Националния празник Ден на детето на Турция. Проведе се фестивал на игрите, на който учениците от всяка страна партньор представиха подготвените игри на закрито от своята държава.  Беше организирана арт – работилница. http://www.daskalo.com/learnplayingwithfriends


2014/2015 учебна година

Тази година се отбелязват 139 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. За да почетем паметта на този велик революционер и на всички, отдали живота си за свободата на родината, в нашето училище бе обявен конкурс за художествена творба: “По стъпките на Ботевата чета”. Учениците взеха участие в няколко раздела: рисунка, комикс, есе разказ или стихотворение и презентация. Комисия оцени творбите. Учениците, чиито творби бяха номинирани, получиха награда  –  екскурзия до град Търговище. Целта на екскурзията бе да се запознаят с живота и делото на Никола Симов – Курото, който е бил знаменосец на Ботевата чета. Вълнуващо бе честването на 2 юни в Търговище. Нашата представителна група, водена от г-жа Ст. Дукова – директор на училището ни и г-жа В. Шереметова – пом. директор, присъства на празничното тържество на І-во ОУ “Христо Ботев”. Двете едноименни училища заедно отбелязахме патронния си празник.  Г-жа Виктория Шереметиева, отправи поздрав по повод 2 юни към всички, чийто патрон е Ботев. Петър  – ученик от VІ”в” клас, подари на търговищкото училище портрет на нашия патрон, с който спечели І място в конкурса “По стъпките на Ботевата чета”. Тържеството продължи с празнично шествие, предвождано от Фанфарния оркестър на I ОУ. Под звуците на Ботевия марш в стройни редици се отправихме към паметника на Никола Симов – Куруто, където ученици от двете училища представиха вълнуващи рецитали. Йоана и Елица  рецитираха своите авторски стихотворения. Поднесохме венци и цветя на Паметника. В знак на почит пред делото на Ботев и загиналите за свободата на България, под воя на сирените, точно в 12 часа,  сведохме глави в едноминутно мълчание.

На 24.04.2015г. учениците от VII клас в ОУ „Христо Ботев“ Георги Михалев, Венцислава Петкова, Пламена Стоянова и Мартин Полименов под ръководството на г-жа Дарелова взеха участие в състезание по география и икономика „Пред картата на Азия“, проведено в СОУ „Димчо Дебелянов“. След оспорвана борба, отборът зае III място.

В  Областно състезание „Млад огнеборец“, проведено на 14 май на стадион „Локомотив“ – гр.Варна взеха участие ученици от 5 и 7 клас и завоюваха  пето място.

За втора година училището се включва в инициативите организирани от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. Мероприятията са свързани с обучението по английски език – творческо писане на ангкийски език и състезание Spelling Bee – за правопис на английски език. В състезанието за творческо писане на английски език, което се проведе на 9 февруари се включиха 12 ученици от VI и VII клас. В оспорвана надпревара с ученици от 139 училища от цялата страна  Светослав Стоянов от VIIб клас се класира за националния кръг във своята възрастова група.

На 07.12.2014г.се проведоха финалите на Общинските ученически игри по баскетбол. Нашите момичета се класираха на трето място след категорична победа над ОУ „Цар Симеон 1“ и ОУ „Г.С.Раковски“.
Най-резултатни за отбора бяха Ирена Траянова от 7В клас и фатме Мехмед от 7А клас. Грамота и бронзови медали баскетболистките ни прибавиха към спортната страница на училището ни.

2015/2016 учебна година

На 30.06.2016г. в Градската художествена галерия –Варна, се проведе церемония за връчване на Почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката. От Основно училище „Христо Ботев”- град Варна, отличието получи – Росица Недева – главен учител по химия и опазване на околната среда. Г-жа Недева бе предложена на Педагогически съвет за удостояване с наградата.  Почетно отличие  „Неофит Рилски”  се присъжда ежегодно на учители за дългогодишна, цялостно високопрофесионална трудова дейност в системата на българското образование. Наградата връчи г-жа В.Генова – началник на РИО Варна.

Панорама на училищата, работещи по проекти Еразъм+ КА1 и КА2

На 17юни, в големия арт салон на радио Варна, се проведе панорама на училищата, работещи по проекти Еразъм+ КА1 и КА2. Информационната среща бе организирана от ОУ “Христо Ботев“- Варна, координатор по проект “Ефикасна комуникация за по-добра бъдеща реализация“ с партньори от Полша, Чехия, Португалия, Словения, Словакия и Латвия. Идеята на срещата бе да се популяризират извършените дейности и продукти през първата проектна година, както и да се обменят и разпространят добрите практики на други училища от Варна и региона – НГХНИ ”Константин Преславски“, IIIОУ“Ангел Кънчев“, СОУ“Гео Милев“ и СОУ”Васил Левски“- гр. Долни Чифлик.

Домакините от ОУ “Христо Ботев“ направиха обзор на едногодишната си дейност  под надслов “Аз и моето семейство“. Разнообразните дейности и инициативи  включваха психотренинг “Училище за родители“, Спортно състезание “Мама, татко и аз“, запознаване с различни професии на родителите, съвместно четене в семейството, изработване на правила за етична комуникация, дърво на толерантността, фотоизложба “Моето щуро семейство“, комикси, благотворителен коледен и великденски базар, тренинги за справяне с агресията. За педагогическия и непедагогически персонал на училището се проведоха курсове за подобряване на комуникативните умения  по английски език и за повишаване на ИТ уменията в пряката педагогическа работа. Отчетени бяха и резултатите от двете работни срещи проведени в Полша и Португалия.

Не по-малко интересни бяха презентациите на гостител. Г-жа Живка Захариева от НГХНИ ”Константин Преславски“ представи „В бъдещето с науката, технологиите, езиците и ключовите компетенции“ –  проект, включващ всички аспекти и идеи за качествено образование. Педагогическият съветник на СОУ ”Васил Левски“- гр. Долни Чифлик, Станислава Петрова, презентира екологичен проект свързан с опазването на планетата Земя. Бивши и настоящи ученици от IIIОУ “Ангел Кънчев“, заедно с преподавателката си по английски език Бисерка Василева, демонстрираха макет на водноелектрическа централа и филм посветен на силата на водата и мястото и в народните обреди и вярвания. Представителите на СОУ “Гео Милев“  Стела Петрова и Дора Влъчкова споделиха впечатления и опит от посетените квалификационни обучения в редица европейски държави, свързани с мотивиране на учениците за изучаване на езици чрез иновационни методи в обучението.